ترش هلی
این روزها کدبانوهای دهستان بنافت مشغول پختن رب آلوچه(هلی ترشی) هستند. درخت آلوچه به صورت خودرو در جنگل های دهستان می روید البته در اطراف باغات و حیاط منزل بنافتی ها هم این درخت به چشم می خورد از میوه این درخت استفاده های زیادی می شود که به چند مورد اشاره می کنم.
۱- هلی کوتنی : زمانی که آلوچه نرسیده و تغییر رنگ نداده بوسیله یک تخته و سنگ اقدام به جدا سازی هسته از قسمت گوشتی آن می کنند سپس مقداری نعناع و نمک به آن اضافه کرده و میل می کنند.
۲-خام خوری: زمانی که میوه تغییر رنگ داده آن را به صورت خام می خورند.
۳- رب آلوچه (هلی ترشی) : ابتدا آلوچه های رسیده را داخل دیک می ریزند و مقداری آب به آن اضافه می کنند و آن را روی اجاق می گذارند تا بجوشد و هسته ها از قمست گوشتی جدا شوند. سپس هسته و پوست آن را از طریق صافی جدا می کنند مایع بدست آمده را در دیک ریخته و روی اجاق می گذارند تا بجوشد و غلیظ شود در آخر مقداری نمک به آن اضافه می کنند. وقتی خنک شد داخل ظروف گلی (کوزه) ، پلاستیکی یا شیشه ای می ریزند.
۴- لواشک: به مایع بدست آمده از آلوچه مقداری نمک اضافه می کنند و آن را داخل سینی ای که کف آن را با روغن چرب کرده اند می ریزند و آن را در معرض آفتاب قرار می دهند تا خشک شود.
۵- آلوچه خشکه( هلی کک) : آلوچه های رسیده را داخل ظرفی می ریزند و در معرض نور آفتاب قرار می دهند تا خشک شود. بنافتی ها آلوچه خشکه را به صورت خام خوری یا داخل ته چین گوشت ریخته و میل می کنند.