بنافت

بایگانی
آخرین مطالب
پربیننده ترین مطالب

۱۸ مطلب در اسفند ۱۳۹۴ ثبت شده است


تقویم تبری

سال تبری دوازده ماه‌است با فردینه ما از ۲ مردادماه هجری خورشیدی آغاز می‌شود و هر ماه ۳۰ روز دارد. مانند تقویم باستانی دارای پنجه می‌باشد که «پیتک» نام دارد و با پنج روز اول فروردین هجری خورشیدی برابر است و در سالهای کبیسه ۳۰ اسفند با روز کبیسه «شیشک» برابر است        .

ماه های تبری

معادل شمسی

شیشک

پیتک

30 اسفند

ا الی 5  فروردین

ارک ما

6  فروردین الی 4 اردیبهشت

ده ما– دی ما

5 اردیبهشت الی 3 خرداد

وهمن ما

4 خرداد الی 2 تیر

نوروز ما– نرزما

3 تیر الی 1 مرداد

سیو ما – فردین ما

2 مرداد الی 31 مرداد

کرچ ما

1 شهریور الی 30 شهریور

هره ما

31 شهریور الی 29 مهر

تیر ماه

30 مهر الی 29 آبان

مردال ما- ملاره ما

30     آبان الی 29 آذر

شرور ما - شروین ما

30 آذر الی 29 دی

میرونه ما- میر ما

30 دی الی 29 بهمن

اون ما

30 بهمن الی 29 اسفند





۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۷ اسفند ۹۴ ، ۱۹:۰۷
دوستعلی علیخانی


بوی جان می آید اینک از نفس های بهار 


برای نمایش تصویر در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید.

بقیه عکس ها ادامه مطلب

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۳ اسفند ۹۴ ، ۱۹:۲۷
دوستعلی علیخانی

برای نمایش تصویر در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید.

این عکس را جلوی خونمون روستای دادوکلا از مرحوم رمضون در مرداد 1379 گرفتم.طبق گفته های بستگانش این تنها عکسی است که از ایشون مونده. نوستالژی دوران کودکی و نوجوانی بسیاری از اهالی بنافت بودند.

خدایش بیامرزد.

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۲ اسفند ۹۴ ، ۲۰:۴۴
دوستعلی علیخانی

برای نمایش تصویر در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۱ اسفند ۹۴ ، ۱۲:۰۲
دوستعلی علیخانی


برای نمایش تصویر در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۰ اسفند ۹۴ ، ۲۰:۲۴
دوستعلی علیخانی

برای نمایش تصویر در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید.

۲ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ اسفند ۹۴ ، ۱۷:۲۴
دوستعلی علیخانی

نوبهار موارک 

شعر: دوستعلی علیخانی 

برای نمایش تصویر در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید.


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۸ اسفند ۹۴ ، ۲۱:۲۰
دوستعلی علیخانی

یکی از فرازهای شایان توجه در مراسم سال نو و باورهای پیوسته به آن مسئله اعتقاد به جهان پسین و رستاخیز مردگان است به همین جهت یکی از مراسم های سال نو یاد کردن از مردگان و بزرگداشت ارواح گذشتگان و خیرات برای آنان است. به همین دلیل در دهستان بنافت در آخرین چهارشنبه سال، آش گزنه درست می کنند و به نیت مردگان به همسایگان و افراد دیگر خیرات می کنند. عده ای هم معتقد هستند این آش به واسطه خاصیت دارویی  گزنه موجب شفای بیمار می شود.

    مرسی لوره بلم دیزنون سر               گزینه بچینم لتکا دور و بر

   آش ره دکنم لاک چه و پیاله               نیت شه مردگون هاکنم در

آش گزنه

مواد لازم :

    برنج ، کدو ، چغندر ، باقلا ، ترشی ( آلوچه ، انار ، ازگیل ) ، اسفناج ، گشنیز ، گزنه ، ادویه 

   جات (نمک ، فلفل ، زردچوبه )

    طرز تهیه :

 ابتدا داخل دیک تا نصف آب بریزید. سپس چغندر را خرد کرده و در آن بریزید. بعد از اینکه چغندر کمی پخت، برنج خیس داده شده، باقلا پخته شده و همچنین اسفناج و گشنیز را به آن اضافه کنید. وقتی برنج لعاب داد گزنه راداخل دیک بریزید .

زمانی که مواد کاملا پخته شد ترشی ( آلوچه یا ازگیل یا انار ) را به آن بیفزایید . ادویه جات ( نمک ، فلفل ، زردچوبه) را به مقدار کافی داخل دیک بریزید. وقتی که آش کاملا جا افتاد آن را از روی اجاق برداشته و داخل ظرف ( اگر لاک باشد نور اعلی نور است ) ریخته و با سیر داغ و نعناع داغ َ آن را تزئین نموده و نوش جان کنید.  

خواص گزنه :

مفرح – مدر- تصفیه کننده خون – صفرابر – درمان کننده رماتیسم و اسهال های ساده و اخلاط خونی و خون ریزیهای قاعدگی – بیماری های دستگاه تنفسی – طحال – نارساییهای اعمال کبد – رفع بی خوابی و اضطراب و ضعف شنوایی – سرماخوردگی – سردرد – کم خونی – عمل دستگاه هاضمه – بیماری پوستی – تنظیم زمان قاعدگی خانم ها – نارساییهای کبد                                        

                                     شعر: دوستعلی علیخانی

               برای نمایش تصویر در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۷ اسفند ۹۴ ، ۲۱:۱۹
دوستعلی علیخانی

بیا تا قدر این نعمت بدانیم

که در بحران بی آبی نمانیم

بیا از بهر حفظ آن بکوشیم

وجود آب را ارزش شماریم

صدای آب یعنی زندگانی

بیا دل را به این نجوا سپاریم

از این سرمایه خوب الهی

برای نسل خود باقی گذاریم

                              برای نمایش تصویر در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید.

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۷ اسفند ۹۴ ، ۱۷:۳۷
دوستعلی علیخانی

سیزدهم اسفند هزار و سیصد و نود و چهار روستای دادوکلا 

برای نمایش تصویر در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۴ اسفند ۹۴ ، ۰۷:۴۷
دوستعلی علیخانی

برای نمایش تصویر در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید.

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ اسفند ۹۴ ، ۱۵:۳۵
دوستعلی علیخانی

شیرینی های خانگی سفره ی عید

کدبانوهای دهستان بنافت جهت رنگین کردن سفره ی عید شیرینی های متعددی تهیه و تدارک می بینند از جمله این شیرینی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

·       لاک سو

·       حلوای آرد برنج ( برشی )

·       میسته گنده

·       قماق

·       کماج

شیرینی لاک سو

مواد لازم : آرد برنج ، گردو ، روغن ، شکر

طرز تهیه :

ابتدا برنج را خیس داده سپس آن را داخل آبکش بریزید تا آب آن کاملا خارج شود بعد آن را با گردو مخلوط کرده و طوری بسابید که دانه های برنج و گردو کاملا سابیده نشوند. داخل ماهی تابه مقدار کمی روغن بریزید و مواد را داخل آن ریخته و به آن شکر اضافه کنید وقتی کمی تفت گرفت آن را از روی اجاق بردارید و با قاشق میل فرمایید.

توجه : چون در گذشته آرد برنج و گردو را داخل یک ظرف چوبی ( لاک ) می سابیدند به همین دلیل نام این شیرینی را لاک سو نمایده اند.

حلوای آرد برنج (برشی)

مواد لازم : آرد برنج ، گردو ، کنجد ، شکر ، شیره ی خرمالو

طرزتهیه :

ابتداء برنج را خیس داده سپس آن را داخل آبکش بریزید تا آب آن کشیده شود. بعد برنج را بسابید و آن را روی اجاق تفت داده و داخل ظرفی خالی کنید. شکر را با شیره ی خرمالو و آب مخلوط کنید و آن را روی اجاق بگذارید تا قوام بیاید.

بعد آن را از روی اجاق بردارید و آرد برنج را با آن مخلوط کنید و با دست ورز دهید. سپس آن را بوسیله وردنه پهن کنید. روی آن گردو و کنجد سابیده بپاشید و با چاقو آن را به اشکال مختلف برش دهید و نوش جان کنید.

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ اسفند ۹۴ ، ۱۴:۵۵
دوستعلی علیخانی

پونزه روز کار داشته عید، نوروزخونها دست چو به دست و دوشتره به دوش شعر خوندستنه و بموهن بهار ره خور دانه. مردمِ دَمِ دَر شینه و وشون اِسته شعر خوندستنه. هر کسی شه سَرِاِندا وشونه انعام دائه. کِت کِتِه هِم وشونه دور جمع بینه.اهل خنه هم بِریم اِمونه و وِشونه شعر ره گوش دانِه.

استاد رمضان کریمی از روستای شلدره دودانگه با گروه نوروزخوانی

شعر نوروز خوانی         

 

اول به نوم خدا

سلام بر ته ای آقا

بمومه دولت سرا

سر کشمبه همه جا

غصه ره دمبه پِیی

دره اِنه باز عَیدی

نوبهارِ نو بِمو

گل بشکفته بو بِمو

 

دِواره بَیّه بهار

فصل کشت و فصل کار

ویشه اِ دار مشت خال

زمین هسته لاله زار

تی تی مشت هاکرده دار

گسفن هسته وره مار

نوبهارِ نو بِمو

گل بشکفته بو بِمو

 

 

زمستان بهییه سر

سردی ره هِدا اون ور

بهار بمو دروِن سَر

گل بمو تا نال سر

چکل ورف بیّه او

روخنه هم مشت او

نوبهارِ نو بِمو

گل بشکفته بو بِمو

 

بهار بمو ای آقا

صله رحم بیار جا

با مردم خب هاکون تا

محبت هاکون نشا

ته همراه بوشه خدا

سربزن ته همه جا

نوبهارِ نو بِمو

گل بشکفته بو بِمو

 

 

 

شعرخون بموئه اسا

سر زمبه من همه جا

پیش ندار و دارا

شمه نال اِمبِه بالا

شادی هاکنین شما

دلکش بهییه هوا

نکنین این پا اون پا

نوبهارِ نو بِمو

گل بشکفته بو بِمو

 

مشت عموی با وفا

پسر هاکنی زوما

ون دست دوندی حنا

تکون بخو دَکف را

دست دینگن جیف درون

انعام ره هاده بیرون

خشحال بوّه نوروزخون

نوبهارِ نو بِمو

گل بشکفته بو بِمو

استاد محمدرضا اسحاقی از روستای گرجی محله بهشهر با گروه نوروزخوانی 



۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۰ اسفند ۹۴ ، ۱۵:۱۸
دوستعلی علیخانی

سبزه سبز کردن نمادی از تکرار آفرینش برای سال جدید است و بدون سبزه، بساط هفت سین صفایی ندارد.به همین دلیل اهالی دهستان بنافت این سنت دیرینه را حفظ کرده و چند روز مانده به سال جدید اقدام به سبز کردن گیاهان مختلفی از جمله گندم ، عدس ، ترتیزک ، شاهی و ... می کنند.

آموزش کشت سبزه گندم

• ۱۲ روز مانده به عید، یک لیوان گندم درون کاسه‌ای ریخته و به اندازه ۲ تا ۳ بند انگشت روی آن آب می‌ریزیم و تا ۲ روز صبر می‌کنیم و طی این مدت ۲ بار آب آن را عوض می‌کنیم.

• وقتی گندم‌ها شروع به جوانه زدن کردند، آب کاسه را خالی کرده و گندم‌ها را درون یک دستمال نخی می‌ریزیم.

• سعی کنید دستمال همیشه مرطوب بماند.

• وقتی گندم‌ها شروع به ریشه زدن کردند آن‌ها را به آرامی از درون دستمال خارج می‌کنیم.

• در ته ظرف مورد نظر، لایه‌ای از پنبه را پخش کرده و گندم ریشه زده را درون آن ریخته و پخش می‌کنیم.

• روی گندم‌ها را پارچه‌ای نخی انداخته و هر روز روی آن‌ها کمی آب اسپری می‌کنیم تا ساقه پیدا کند.

• وقتی ساقه نقره‌ای رنگ شد پارچه را از روی آن برداشته وظرف را در زیر نور و جای خنک قرار داده، هر روز مقدار کمی آب در حدی که مرطوب بماند روی آن‌ها اسپری می‌کنیم.

آموزش سبز کردن شاهی روی کوزه

• روی کوزه یک عدد جوراب زنانه می‌کشیم.

• برای اینکه تخم شاهی لعاب بیاندازد دو دقیقه آن را درون آب می‌ریزیم،سپس با انگشت یا دم قاشق تخم شاهی را از سمت پایین به بالا روی جوراب بکشید و آن را درون یک سینی قرار داده و داخل آن آب می‌ریزیم و روزی سه بار این کار را انجام داده تا جوراب همیشه مرطوب بماند.

• پس از سه روز تخم‌شاهی‌ها جوانه می‌زنند و ریشه می‌بندند و طی یک هفته سبز می‌شوند.

• مراقب باشید درون کوزه همیشه پر آب باشد و ظرف زیر آن هم هر روز خالی شود.


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۹ اسفند ۹۴ ، ۱۷:۱۸
دوستعلی علیخانی

آرمون وچه گی حال و هوا

Armoune vechegie hal o heva

چنده زود بگذشته بییه با صفا

Chande zoud begzeshte biye basefa

شیرین زونی عمر زود بیّه سر

Shirinzevounie omr zoud bayye sar

مدرسه شو بیمی خط وردمی در

Madrese shou baymi khatte vardmi dar

مشق شو خله و دست بییه گلی

Mashqe shou khale o dast biye geli

کور کوری زومی ده لمپای پهلی

Kor kori zoumi dalampaye pali

آقا معلم داشته شش قدیم

agha moallem dashte sheshe ghadim

چو اِ پشتی وچونِ دائه تعلیم

Choue peshti vachoune dae talim

شعر:دوستعلی علیخانی

 

دانش آموزان دبستان روستای دادوکلا - دهه 1360

بقیه عکس ها ادامه مطلب
(برای نمایش تصاویر در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید)

۳ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۷ اسفند ۹۴ ، ۲۰:۲۴
دوستعلی علیخانی