بنافت

بایگانی
آخرین مطالب
پربیننده ترین مطالب

فرهنگ واژگان اجاق

جمعه, ۹ مهر ۱۴۰۰، ۰۸:۴۶ ق.ظ

🔥فرهنگ واژگان اجاق و آتش در مازندران

کله= اجاق
کله سنگ= سنگی تخت که کف  یا کنار اجاق قرار می دادند ، کاربرد زیادی داشت
هیمه= هیزم
کتل تش= اتشی که از کنده درخت باشد
چچی یا چچکل= هیزم نیم سوخته
انگله = زغال برافروخته همراه با خاکستر
انگشت= زغال برافروخته
پسک= خاکستر روی آتش
کلین = خاکستر آتش
پت خل = خاکستر داغ همراه با زغال نیم سوخته
خِل = خاکستر گرم
ماشه = انبر ، دونوع می باشد ، ساده ، نوک دار
زرین = چوبی که تقریبا شکل ال انگلیسی است برای کنار دادن خاکستر به کار می رود
آتش کش= شبیه خاک انداز که آتش را با آن حمل می کنند ، موقع دود کردن گلپر هم کاربرد دارد
دیزندون = سه پایه ای که دیگ روی آن قرار می گیرد
دیزبنی= حلقه هایی که زیر دیگ داغ یا سیاه قرار می دهند
دُل= گرما
بَل= شدت شعله
الوک= شعله
دی= دود
تش سسریک = اخگر
جزمقاد= سوخته
جزقاله= کباب شده ، سوخته سیاه
وِشِنه= سرخ فام ، رنگ سرخ منعکس می کند.
بره = سوراخی که در پایین تنور جهت هواکشی درست می کنند.
گل خام ، یا تون = گلخن گرمابه

گردآورنده: قاسمعلی یعقوبی

گروه فرهنگی مازیارون

 

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۰/۰۷/۰۹
دوستعلی علیخانی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">