بنافت

بایگانی
آخرین مطالب
پربیننده ترین مطالب

۶ مطلب در آبان ۱۳۹۴ ثبت شده است

  عکس های پاییزی از دهستان بنافت و دودانگه ساری

جاده دودانگه به ساری

 پاییز همان فصل دل انگیزی است که می توانی در آن ساعت ها از پنجره ی اتاق به درخت

 روبروی خانه نگاه کنی و خسته نشوی.

اسکله شیرین رود، سد سلیمان تنگه

 مثل درخت باش که در تهاجم پاییز هرچه بدهد، روح زندگی را برای خویش نگه می دارد.

                                               روستای دامادکلا، دودانگه
   برگ های پاییزی سرشار از شعور درخت اند و خاطرات سه فصل را بر دوش می کشند

                       آرام قدم بگذار بر چهره ی تکیده ی آن ها این برگها حُرمت دارند.

روستای دادوکلا، دهستان بنافت، آبان 94

                              پاییز همان موسیقی خوش خش خش برگ هاست.
     وقتی برگهای پاییز و زیر پاهات له میکنی یادت باشه روزی بهت نفس رو هدیه می کرد


اولین برف پاییزی بنافت ،ارتفاعات نروخرو ، سنگ پرچیم ، سه گسفنک،
دیوارۀ زرجو ، مرتع بندبن - آبان 94

   پاییز همان مادر رقص خرامان برگ هاست که به ناز و عشوه ی تمام چرخ زنان از آسمان

                                                      بر سرت می بارند.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۹ آبان ۹۴ ، ۲۰:۴۵
دوستعلی علیخانی

درخت ولیک (زالزالک) به صورت خودرو در جنگل های دهستان بنافت می روید. سه نوع ولیک در جنگل های بنافت می روید. دو نوع آن به نام های سرخ ولیک و سیو ولیک خوراکی هستند و یک نوع آن که به رنگ قرمز است و از سرخ ولیک درشت تر است خوراکی نیست که به آن شال ولیک می گویند.

طرز تهیه مربا ولیک 

ابتدا میوه ولیک را به همراه مقدار کمی آب داخل دیگ بپزید سپس آن را داخل آبکش بریزید و با فشار دست هسته را جدا کنید.عصاره آن را با مقداری شکر مخلوط کنید و روی اجاق بگذارید تا قوام بیاید.سپس آن را میل کنید. ( مقدار شکر بستگی به میزان ترش یا شیرین بودن میوه ولیک دارد.)

توجه: چون میوه سرخ ولیک مزه خاصی ندارد و میوه سیو ولیک ترش متمایل به شیرین است بنابراین از میوه سیو ولیک جهت درست کردن مربا استفاده می شود.

سیو ولیک ( زالزالک سیاه )

سرخ ولیک ( زالزالک قرمز )



۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۶ آبان ۹۴ ، ۱۸:۴۸
دوستعلی علیخانی

صعود به ارتفاعات چلم کوه یا چلمه کوه با حضور اعضای گروه کوهنوردی

اورشمک بنافت

جمعه پانزدهم آبان هزار و سیصد و نود چهار 

راه دسترسی به چلمه کوه 

شهر نکا، روستاهای آبلو، پایین زرندین، بالا زرندین، چلمردی، استخر پشت، تلم، سفیدکوه، رودبارمحله، ارم. بعد از روستای ارم و پیمایش مسیر جنگلی وارد مراتع چلمه کوه می شوید.

خط الراس چلمه کوه دارای چندین قله می باشد که میانگین ارتفاع آنان به ۲۵۰۰ متر می رسد مرتفع ترین آن قله نیل کوه به ارتفاع ۲۷۰۰ متر است.

وسعت مراتع چلمه کوه ۵۰۰۰ هکتار است که بخشی از پوشش آن جنگل و بخش دیگر آن استپی می باشد. دامداران منطقه هزار جریب نکا در فصل تابستان آن را تعلیف می کنند.  

چنانچه حال و حوصله ی پیاده روی و کوه پیمایی را ندارید می توانید از طریق جاده جنگلی روستای سیکا وارد مراتع چلمه کوه شوید و با اتومبیل تا نزدیک قله نیل کوه رفته و با ده دقیقه پیاده روی به نوک قله برسید.

یکی از دیدنی های چلمه کوه درخت کمیاب سرخدار است. چند اصله از این درخت زیبا  دراطراف امامزاده پنج تن روستای ارم وجود دارد که بسیار تنومند و بلند می باشند.


سنگ قبرهای قدیمی در حاشیه امامزاده پنج تن روستای ارم

درخت سرخدار

بقیه عکس ها ادامه مطلب

۴ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۸ آبان ۹۴ ، ۲۰:۵۱
دوستعلی علیخانی

 روز مازرون موارک 

چن سالی هسته که روز پونزده تیر ماه تبری(چهاردهم آبان خورشیدی) به نوم روز مازرون انتخاب بیه. این روز ره به تموم مازورنی هایی که در هر کجه ی این دنیا درنه تبریک گومبه. اتا از کارهای مهم امه زندگی ونا زنده داشتن زبون شیرین مازرونی و فرهنگ بومی و محلی بوشه.هر کسی که دستش بر انه نونا کتاهی هاکنه.چه اشکالی دارنه اما شه وچه جه مازرونی گب بزنیم . ازه گونه اگه این کار ره هاکنیم امه وچون وقت خوانه فارسی گب بزنن با لهجه گب زنه دیگرون وشونه مسخره کنه.به نظر من این یک فکر درستی نیه، تا که خوامبی شه اصالت پنهون هاکنیم. اگه ازخورد بگی شه وچه جه فقط فارسی گب بزنیم باز هم اون ته لهجه نمایون هسته شاید اما متوجه نویم اما دیگرون بهتر تشخیص دنه.پس بهتره اما هم فارسی ره به قول گت گته پاس بداریم و در کنار وه زبون شیرین مازرونی ره حفظ هاکنیم و شه وچون و وچه زاکون ره یاد بدیم.

پیر باته مثال های مازرونی (ضرب المثل ها)، توری( شعر)، این تا چه چیه (چیستان ها)، حوسنی(قصه ) و ... مشت از پیغوم های اخلاقی هستنه، اینها مفت بدست نمونه. خله ها خون دل بخردنه تا اینها ره وجود بیاردنه.امه وظیفه اینه که جا خالی ندیم اینها ره به دیگرون برسندیم اگه این کار ره نکمبی لااقل دیگرونی که این کار ره کنه وشونه مسخره نکنیم.

(دومبه خله از کلمات نتونستمه به زبون شیرین مازرونی ادا هاکنم،بخشنی.)

شمه خنابدون

به بهونه روز مازرون چن تا عکس شمه تقدیم کمبه.

غار اسپهبد خورشید- پل سفید سوادکوه

خانه نیما یوشیج - روستای یوش بلده

بقیه عکس ها ادامه مطلب 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ آبان ۹۴ ، ۲۲:۰۸
دوستعلی علیخانی

یکی از جشن های مهم مازندرانی ها تیر ماه سیزده شو بود.(۱۳ تیرماه تبری برابر با ۱۲ آبان خورشیدی) تاریخ نویسان این جشن را به حماسه ی آرش کمانگیر نسبت می دهند.

 این جشن در دهه های گذشته در بین اهالی با صفای دهستان بنافت با شور و حال وصف ناپذیری برگزار می شد به مرور زمان این جشن کم رنگ شد طوری که در حال حاضر در بعضی از روستاها به صورت محدود برگزار می گردد.

یادم می آید در دهه پنجاه مرحوم مشهدی عبدالعلی حسینی به همراه لال مار شبانه به منزل مردم می رفتند و با ترکه (شیش) به اهل منزل ضربه می زدند و شور نشاط را با دهان بسته و ام، ام گفتن به دیگران هدیه می دادند.(یادش بخیر، من و پرویز همسایه مون یه بار اونو به حرف آوردیم و این کار براش خیلی گرون تموم شد چون لال تحت هیچ شرایطی نباید حرف می زد. خدایش بیامرزد )

لال یک شاخه چوب را به پشت بام خانه پرتاب می کرد مادرم آن چوب را زیر سقف پشت بام خانه جا سازی می کرد و آن را تا شب تیر ماه سیزده سال آینده نگه می داشت.در آن زمان محصولاتی مثل برنج، گندم، آرد و ... را در پشت بام نگهداری می کردند و اعتقاد داشتن ترکه که نماد تیر آرش بود باعث برکت بام و منزل می شود.

شب تیر ماه سیزده شو کدبانوهای منزل برای شام غذای ته چین یا فسنجان با مرغ محلی را تدارک می دیدند. غروب سیزده شو به نیت اموات مقداری از آن را خیرات می کردند.

نان شب سیزده شو در دهستان بنافت ویژه بود که به آن دله دهی نون می گفتند( ترکیبی از روغن، زردچوبه و پیاز سرخ شده)

چند اصطلاح رایج در تیر ماه سیزده شو 

لال: کسی که ادای شخص لال را در می آورد بدون اینکه حرفی یا لبخندی بزند و با جدیت ترکه ها را حمل می کرد و به اهل منزل آرام ضربه می زد.

لال مار: شخصی که همراه لال بود و هدایا را داخل کوله پشتی (دوشتره) می ریخت و با خواندن اشعار ورود لال را اعلام می کرد.

هدایای لال: نان محلی ( دله دهی نون)، پیسته گنده( ترکیبی از آرد برنج و شیره ی خرمالو )،دختر دونه یا بئودونه(ترکیبی از برنج و شکر )، گردو و... 

شیش: چوب نازکی که معمولا از شاخه های درخت توت یا بید (فک ) تهیه می شد. این چوب های نازک نماد تیر آرش بودند لال آنها را به صورت یک دسته در می آورد و به اهل منزل آرام ضربه می زد.

اشعار تیرماه سیزده شو 

این اشعار را لال مار نزدیک خانه مردم می خواند و اهل منزل متوجه حضور لال می شدند. یادم هست در همین موقع بچه ها از ترس با جیغ و فریاد در آغوش پدر یا مادر پناه می گرفتند چون از کودکی ترس کاذبی از لال در بچه ها ایجاد کرده بودند.

اشعار لال مار 

لال بمو، لال بمو

پار بورده، امسال بمو

اسپه اسب سوار بمو

پیسته گنده خوار بمو

جمه قلمکار بمو 

آبی پشلوار بمو

تندرستی، دلخشی 

فراوونی، ارزونی 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ آبان ۹۴ ، ۲۱:۳۳
دوستعلی علیخانی

دسته روی اهالی روستای دادوکلا و  ولیکچال، تاسوعا و عاشورای 1394

روز تاسوعا، روستای دادوکلا

روز تاسوعا ، روستای ولیکچال

روز تاسوعا، مزار شهدای روستای ولیکچال

امامزاده تقی روستای ولیکچال 


روز عاشورا، روستای دادوکلا


روز عاشورا، روستای دادوکلا
۲ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۳ آبان ۹۴ ، ۱۵:۲۹
دوستعلی علیخانی